Nieuws

Denkstof

Doe eens een klein gokje, hoe vaak denk jij aan iets anders terwijl je met je gedachten volledig ergens anders hoort te zitten? 10- 20 keer? En wat nou als dit nog veel vaker is?
Je bent net lekker aan het werk en na een minuut of 20 ga je weer: ‘heb ik de deur op slot gedaan?’ ‘heb ik die afspraak wel in mijn agenda geschreven?” etc.

Irritant toch? Heb je wel eens nagedacht hoe het komt dat dit gebeurt? Er zijn veel mensen die dan denken in termen van geheugenproblemen, ADHD, tekenen van een burn-out. Is dit het wel? Of ligt het allemaal minder ingewikkeld… Luister jij wel eens naar die gedachten? En wat doe je dan precies? Veel mensen negeren de gedachten en proberen de focus weer terug te vinden. Dat gaat een paar minuten goed en daar komt weer een nieuwe gedachte. Aan het einde van de dag ben je veel vermoeider dan dat nodig is. Je hoofd voelt vol en het lijkt alsof je energie volledig weg is. ’s Avonds heb je geen zin meer om iets te gaan doen, je gaat vroeg naar bed.  Een recept voor een vicieuze cirkel!

Een heleboel gedachten zijn vaak kleine dingen waarvan je onderbewuste vindt dat jij daar een actie op moet ondernemen. Er is nog geen hiërarchie aangebracht aan de gedachten en ze zijn soms heel willekeurig voor je gevoel. Ze blijven komen omdat je nog geen actie hebt ondernomen, je hebt er nog niks mee gedaan.

Ook komt het voor dat dit drukke gevoel je gewoon in de weg zit, je doet al veel en je bent ook graag bezig. Het gevoel dat je nog steeds dingen moet doen kan je dan wel erg tegenhouden om efficiënt te werken. Je moet dan steeds denken aan wat er op de planning staat, wat er allemaal nog moet gebeuren. Lastig en het houdt je toch elke keer weer bezig.

Niet nodig….

Ik zal je een tip geven die veel mensen helpt:

Schrijf ze op!
Elke gedachte komt op een memoblaadje, zorg ervoor dat je een stapeltje hebt klaarliggen.
Spreek met jezelf af wanneer jij je gedachten even bekijkt, bij voorkeur elk dagdeel in ieder geval één keer.
Maak een aantal categorieën: dit moet nu gedaan worden/ dit plan ik in mijn agenda / dit kan ik doen als ik thuiskom.

Je zult merken dat de gedachten niet meer terugkomen, je hebt er namelijk iets mee gedaan! Stel je eens voor hoeveel rust dat geeft, jij kunt je weer volledig focussen op de taken die je graag wilt doen.

Probeer dit eens en laat me weten hoe het werkt voor jouw specifieke situatie, je kunt een bericht achterlaten onder deze blog.

Succes!

 

Geef een reactie