Nieuws

Wat een geklets…

Wij praten wat af tegen elkaar, over anderen, over onszelf en alles om ons heen.
De dingen die wij zien (waarnemingen) blijven triggeren tot nog meer praten, het journaal, de krant.. Facebook, Twitter etc.
Het praten is dus niet alleen een verbale kwestie geworden maar tegenwoordig ook een digitale.

De andere kant van praten is luisteren. Een aantal jaren geleden hoorde ik iemand dit zeggen over een bepaalde kamer tijdens een housewarming: “Wat apart…” Ikzelf vond dat niet vreemd maar de reacties die daarop volgden wel… dat varieerde van: “Dat zeg je toch niet..” tot “Ja, ik vind het ook niet mooi”.
Ik vroeg me af of ik dat nu ook zo had opgevat.. betekende het woord apart dan echt dat het niet mooi was? Ik vond het ook apart, maar dan apart leuk!  Voor mij had het woord apart iets positiefs, iets wat ik nog niet zo vaak was tegen gekomen.

Hoe komt dat nou, dat je over 1 woord al zulke verschillende opvatting kunt hebben.
Dit geldt natuurlijk voor nog veel meer woorden, zinnen en complete verhalen. Hoe vat jij dingen op?
Er zijn veel mensen die de kriebels krijgen als een ander advies geeft of een vorm van verbetering wil zien. Is dat dan kritiek? En hoe vat jij dat dan op? Persoonlijk? Voel jij je dan geïrriteerd?

Hoe komt dat dan…
Uitspraken kunnen gebaseerd zijn op feiten of op onze subjectieve interpretaties van deze feiten.
Dat zal ik even uitleggen, soms verbinden we betekenissen aan waarnemingen en nemen die zomaar aan als waarheid. Onze subjectieve waarneming is onze waarheid geworden. Je bent dan dus aan het ‘mindreaden’.
Wij vullen ontbrekende informatie in aan de hand van onze eigen ervaringen. En dat zonder te beseffen dat een ander misschien heel anders denkt.

Voorbeeld: “Als ik nerveus ben ga ik lachen…. Dus als anderen lachen, zijn ze nerveus.”
Klopt dat wel? Is dat wel echt zo? Of heb je dan dat wat je zelf dacht op een ander toegepast.
Hoe vaak gebeurt dit denk je? Ontzettend vaak…
Jammer eigenlijk, kost veel tijd en als je pech hebt ook veel gedoe omdat je misschien uit moet gaan leggen hoe het komt dat jij dat zo bedacht had.

Met een paar tips en veel bewustwording kun je hier wel veel aan doen.
Stel jezelf een vraag:

  • Wat zou dit gedrag/deze uitspraak kunnen nog meer betekenen?

Stel de ander een vraag:

  • Vraag wat er precies bedoeld wordt.
  • En als je dan nog niet helemaal helder hebt wat diegene bedoeld vraag je nog verder door.

Oefen de vraag die jezelf gaat stellen maar eens met dit zinnetje:
Een man zegt: “Ik weet niet zeker of ik mijn vrouw bloemen moet geven”
En wat zou dit nog meer kunnen betekenen?
Zet dat eens hieronder in een reactie.

Raakt het je wat anderen over jou zeggen? Voel jij je soms echt benadeeld of geïrriteerd, heb je het gevoel dat bepaalde situaties je nog niet zo gemakkelijk afgaan? Wil jij ook duidelijker en efficiënter communiceren?

Bekijk mijn website en neem rustig contact op, ik kan jou helpen!

Je kunt je ook inschrijven op mijn nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe trajecten die ik voor je schrijf.
[mc4wp_form]

Geef een reactie