Nieuws

Kijk eens!

“Discovery consists of looking at the same thing as everyone else and thinking something different.” – Albert Szent Gyorgi –

Hoor jij dit ook wel eens?: “interesseert me niet, ik denk er gewoon anders over en daarmee is het klaar!”

De zinnen beginnen veelal met ‘ik vind….’. Je begrijpt dat het belangrijk is om je mening te ventileren en dat wordt dan ook behoorlijk ongecensureerd gedaan.

Dit heeft gevolgen, er is vervolgens dan geen speld meer tussen te krijgen en het wordt dan een heen en weer gevecht tussen meningen. Situaties/relaties lopen dan soms uit de hand of liggen compleet stil door een impasse. Een oplossing is dan nog ver te zoeken.

Hoe doe jij dat? Herken jij je hierin?

Ik zou je graag wat willen vertellen over hoe het ook anders kan, hiervoor heb ik een afbeelding gebruikt:

perceptuele posities

Zoals je ziet kun je vanuit verschillende posities kijken naar een situatie.

Positie 1: iemand die veel in deze positie zit heeft de neiging om naar eigen behoeftes te kijken ipv naar de behoeften van een ander.

Positie 2: iemand die veel in deze positie zit denkt veelvuldig aan anderen en aan het anderen naar het zin maken ten koste van zichzelf.

Positie 3: iemand die veel in deze positie zit kan soms overkomen als iemand die langs de zijlijn staat en niet daadwerkelijk wil meespelen.

Door flexibel te worden in het wisselen van posities in lastige situaties heb je meer keus in je gedrag. Door jezelf zo goed mogelijk in de ander te verplaatsen kun je veel te weten komen over hoe de ander de situatie bekijkt.

Een kleine oefening om dit eens te in de praktijk te brengen: Denk eens terug aan een gesprek, discussie of meningsverschil dat je recentelijk hebt gehad en waarvan je vindt dat dit niet zo goed ging en waarbij het argument nog steeds bestaat. Het is ondanks al je inspanningen nog niet opgelost. Stap in de situatie alsof je deze opnieuw beleeft. (1ste positie)

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Hoe gedraag jij je?
  2. Hoe voel jij je?
  3. Wat geloof je over deze situatie? Welke overtuiging heb je?
  4. Wat is voor jou belangrijk?
  5. Wat kun je van deze situatie leren?
  6. Hoe is je perceptie nu?

Doe nu hetzelfde met de 2de positie (vanuit de ander bekeken) en stel jezelf dezelfde vragen

En dan nu de 3de positie (vanuit een toeschouwer bekeken) en stel jezelf dezelfde vragen

Als je klaar bent integreer je alles wat je hebt geleerd over de situatie/relatie door vanuit andere posities naar deze situatie te kijken. Hoe is het nu anders?

Oefening baart kunst, het is echt nog niet zo gemakkelijk in het begin en wel zo ontzettend de moeite waard om te doen!

Ik ben nieuwsgierig…. Deel je ervaring hieronder.

Geef een reactie