Nieuws

In 3 stappen voor jezelf opkomen

Je kent het vast wel, je hebt een heftig gesprek gehad en pas als je thuiskomt weet je precies wat je had kunnen zeggen. Dan lijkt het pas allemaal scherper te worden in je hoofd. Of, na een discussie is weer gebleken dat jij diegene bent die water bij de wijn doet. Je hebt het gevoel dat er geen rekening gehouden wordt met jouw grenzen. Wat zou je het liefst toch een keer iemand de waarheid zeggen… totdat het moment daar is, je weet dan weer niet goed hoe je het moet zeggen. En zo blijf je in een cirkeltje ronddraaien.

Dit kan behoorlijk grote gevolgen hebben. Je zelfvertrouwen krijgt elke keer weer een deuk te verwerken. Je probeert conflicten te vermijden en de mening van een ander lijkt belangrijker te zijn dan jouw mening. Hoe desastreus kan dit uitpakken als je dit een lange tijd zo blijft.
En dan is er nog de andere kant, wat nu als iemand net iets te ver gaat in over je grenzen gaan? Dan popt er ineens een heel andere kant op. Een explosieve kant, de frustratie die je al die tijd gevoeld hebt komt dan ineens naar boven en er ontstaat dan een conflict. Je bent het NU zat!
Dan ben je ineens wel ad-rem en scherp, vaak iets te…. Herkenbaar?

Dit is toch echt heel goed voorkomen, ik zal je 3 stappen geven die je steeds weer kunt gebruiken in elk gesprek.

  1. Stel vragen, als iemand kritiek geeft, vraag dan door hoe het komt dat ze dat vinden. Als iemand probeert een grap te maken ten koste van jou, vraag dan door hoe het komt dat hij of zij dat doet. Desnoods neem je de persoon even apart. Als iemand je iets wilt laten doen waar je echt geen tijd of behoefte aan hebt, vraag dan hoe het komt dat ze vinden dat je dat moet doen. En waarom nu. En waarom het niet later kan. En waarom iemand anders dat niet kan. Het mooie is dat je niets hoeft te zeggen, je hoeft alleen maar te vragen. Dit zorgt ervoor dat je de werkelijke motivatie van de ander begrijpt en alleen dan kun je er ook wat mee doen. Het is dan ook niet direct een oordeel over de mening van de ander.
    Als de ander echt geen gelijk heeft, dan zal doorvragen ervoor zorgen dat dat duidelijk wordt.
  2. Begrip, dit haalt het conflict uit het gesprek. Je hoeft het er nog steeds niet mee eens te zijn. Je kunt dan zeggen dat je begrijpt dat diegene dat wil of ik begrijp je mening over…
    Je geeft dan aan dat het niet meer is dan een mening en niet meer dan dat. Tot zover heb je nog steeds je eigen mening niet gegeven, je hebt de tijd gehad om erover na te denken en tegelijkertijd al een goed gesprek gevoerd zonder het gevoel te hebben dat er over grenzen heen gegaan wordt.
  3. Geef je mening, je komt er toch niet onderuit. Je hebt de gelegenheid gehad om verduidelijking te krijgen en om begrip te geven. Als je denkt dat je alles weet wat je wilt weten kun je vertellen wat je ervan vindt. De verleiding ligt er om terug te geven dat diegene dit geintje altijd flikt en dat je er genoeg van hebt. De vraag is of dit echt helpend is. Hoe meer er met een stemverheffing gepraat wordt hoe minder de ander zal luisteren naar wat je echt bezig houdt. Als je het gevoel hebt dat je nog geen keuze of antwoord hebt dan zeg je dat je er later op terugkomt, nu nog geen keuze kunt maken en er over na wilt denken. Dit geeft je de ruimte om op een rustige manier een mening te vormen.

Dit zal in het begin echt wel wat oefening kosten, de voordelen zijn zoveel meer dan de moeite om te oefenen. Op de lange termijn zal je zelfvertrouwen groeien en je leert anderen hoe ze met je om moeten gaan. Je grenzen zijn hierdoor helder. En ja, hoe fijn is dat!

Wil je meer voor jezelf opkomen? Neem dan contact met mij op:

    Geef een reactie