Nieuws

Theta-wat?

Ik ben er fan van, zo’n fan dat ik zodra ik het geef ik ook ontvang.
Access bars bedoel ik dan.
Een laagdrempelige en zachte manier om te werken aan je onbewuste brein. Daar waar je van alles bedenkt, formeert en concludeert. Dat onbewuste brein zorgt voor de kortste en duidelijkst mogelijke manier om tot een oplossing te komen.

Kan me voorstellen dat je hier al vraagtekens bij hebt.
Stel je brein voor als een computer.
Je ervaart een situatie die iets van je vraagt. Dit gaat supersnel naar je brein en deze kiest het antwoord wat het meest voor de hand ligt.
Dat zijn de antwoorden die op deze manier in het verleden al eens eerder opgelost zijn door je brein. Het weet dan dus al hoe het gaat reageren. Dit allemaal tussen het knipperen van je ogen in. Het gaat onbewust, en daar zit nu gelijk een addertje onder het gras.

De oplossingen die het brein biedt zijn diegenen die in het verleden gewerkt hebben. Laten we het een quick fix noemen, het bekende terrein van het brein. Stel je voor dat je als kind ergens commentaar op kreeg en het dan gewoon was dat jij je mond hield en dan dit voor waar accepteerde. Dit herhaalt zich bij het verstrijken van de jaren en zonder na te denken reageer je op de oude vertrouwde manier.
Commentaar = de ander heeft altijd gelijk.
Het brein filtert niet in de verschillende vormen, nuance of intentie van het commentaar (of feedback), het onbewuste brein heeft al beslist hoe je gaat reageren omdat dit de bekende weg is. Totaal geautomatiseerd.

Bizar eigenlijk, we automatiseren ontzettend veel dingen op deze manier. Niet alleen de letters die we ooit geleerd hebben of de tafels die we vroeger voorgeschoteld kregen maar dus ook de gedragingen en gedachten die volgen op wat er voor ons gebeurt. Dat noem je patronen.
Deze patronen zijn ontzettend gemakkelijk want we hoeven er niet bewust bij stil te staan. Het zijn zeer goed getrainde reacties geworden.
Klinkt lekker toch? Eigenlijk zit hier het addertje onder het gras, het brein kijkt niet of deze patronen nog wel functioneel, juist of prettig zijn. Dat heeft je brein jaren geleden al beslist.
Maar ja… de patronen die je onbewust aannam als waar toen je 5 jaar was zijn op je 44ste een tikje over de datum.

Een weetje: resp. tussen de 88% en 95% van onze gedragingen zijn onbewuste acties

Ik vermoed dat iedereen die dit leest wel eens te maken gehad heeft gehad met een patroon die niet heel erg helpend meer was. Of misschien zelfs ronduit storend en vervelend, iets wat steeds herhalend als reactie naar boven kwam waarvan je achteraf dacht dat dit misschien niet de juiste reactie was.
Maar wat dan? Je bent je ineens bewust.
Een patroon die je met je bewuste brein wilde aanpakken. Met logica, inzicht en praten.
Je hebt vast gemerkt dat dit hard werken is! Het onbewuste bewust veranderen vergt veel oefening, oplettendheid en ontzettend veel compassie en geduld met jezelf.

Hoe zou het zijn als je bij je onbewuste kunt komen en al toegang kunt vinden om aan de slag te gaan met je onbewuste?
Dit kan als je in een theta-staat komt.
De theta-staat is die staat waarbij je de grootste invloed kunt uitoefenen op je onbewuste.  Het is dat stukje wat tussen je bewuste en onbewuste bewustzijn zit. (Snap je het nog?) Net zoiets als net tussen waken en slapen zitten, zo werkt dat ook bij de theta-staat.
Op het moment dat jij deze staat bereikt kun je blokkades opheffen en leren wat wel werkt en functioneel is.
In resp. 2015 is er een onderzoek geweest waarbij ontdekt werd dat als het brein in deze staat komt, er meer ‘coherentie’ is. Dat verschillende gebieden van je brein in verbinding komen en samen gaan werken. Je ervaart dan een gevoel van eenheid, alsof je meer overzicht hebt over wat er allemaal onbewust plaatsvindt.
Dat geeft een heleboel voordelen. Stel je komt binnen een paar minuten in de theta-staat, hoeveel makkelijker wordt het dan om een patroon aan te pakken die niet zo helpend meer is? Dus zowel onbewust als bewust aan de slag! Een access bars sessie geeft je op een heel zachte en makkelijke manier je deze theta-staat. Dat schept ruimte en mogelijkheden, dat schept rust en eenheid.
Balans…

En het enige wat je daarvoor hoeft te doen is comfortabel liggen. De rest doe ik.

Mocht je hier meer over willen weten klik dan hier
Je kunt hier ook een afspraak maken en een sessie inplannen.

Liefs Yvon

Geef een reactie