Nieuws

Keuzes keuzes..

Wat eten we vandaag? Vandaag op de fiets of met de auto naar het werk of wordt het misschien toch de trein?

Dat zijn best basale keuzes om te maken, we doen er niet zo lang over om tot een oplossing te komen.
In ons leven komen we ook heel andere keuzes tegen zoals: Huis kopen, of niet.  Relatie verbreken, of niet. Emigreren, of niet. Stoppen met roken, of niet.

Deze zijn al wat ingewikkelder en dan doen we langer over de beslissing.
Maar weet je dat je manier van denken ook een keuze is? Er zijn zoveel gedachten die je direct aanneemt en voor waar aan ziet. Je hersenen hebben ooit eens een patroon ontdekt in situaties. De gedachte over deze situaties maakt jouw reactie. Stel je eens voor: Jij hebt de overtuiging dat alle roze snoepjes zoet zijn. Dat heb je na een aantal keren beslist in je brein nadat bleek dat toen jij een roze snoepje at, deze zoet was. Zodra jij na 3x een zoet roze snoepje gehad hebt en je ineens een zuur roze snoepje treft raak je in de war. Dit klopt voor jouw gevoel niet en de gedachte die dan opkomt is dat er iets met het snoepje is.

Zo kun je ook denken dat je baas je niet mag. Je kunt denken dat je ouders je niet snappen. Je kunt denken dat jij niet goed genoeg bent….
Maar wat nu als je een bewuste keuze maakt in wat je denkt. Wat nu als jij een challenge maakt van je eigen denken? Wat nu als jouw gedachte over de situatie nog niet klopt? Wat nu als er nog meer informatie te vinden is over de situatie en jij nog lang niet alles weet?

Op deze manier challenge jij je gedachten, want: als je negatief over iets kunt denken, dan kun je ook positief over iets denken.

 

Geef een reactie