Nieuws

Weet jij wat geluk is?

Een ingewikkelde vraag, heb jij deze wel eens voor jezelf gesteld? Er zijn veel mensen op zoek naar geluk, de vraag hoe ze het krijgen is dan veel belangrijker dan om te weten wat het nu precies is.
Maar hoe weet je nu of jij je geluk gevonden hebt als je niet weet wat het is?

Je kunt stellen dat je gelukkig voelen wat te maken heeft met de mate waarin je tevreden bent. Dit kan uiteraard op verschillende punten in je leven zijn. Het is dan dus een gevoel. Je kunt het niet aanraken of bewaren.
Je kunt ook stellen dat geluk het tegenovergestelde van ongeluk is.
Is geluk dan geen ongeluk ervaren? Is het zo simpel?
Voor veel mensen niet, er zijn genoeg mensen die geen ongeluk ervaren maar niet gelukkig zijn.

Veel mensen koppelen geluk aan fijne momenten, welke dingen ze een prettig gevoel geven of ervaringen die een diep gevoel van ontroering geven.
Het lastige hiervan is dat het maar momenten zijn.
Als geluk het tegenovergestelde van ongeluk is dan lijkt bovenstaande nogal een soort “korte termijn geluk”. We maken iets leuks mee en dan denken we dat we gelukkig zijn.

Jaren geleden begon bij mij de zoektocht naar wat geluk dan precies voor mij is. Al deze dingen die ik hierboven geschreven heb kwamen uiteraard ook voorbij. Een van de dingen die ik gaandeweg leerde was dat gevoel iets is wat voor me werkt maar mij net zo goed voor de gek kan houden.

Herken je dat? Ineens ben je heel blij met iets of iemand terwijl het een jaar later zo anders kan zijn. Is mijn gevoel dan wel juist geweest? Was dit dan naïviteit? Of is er iets anders gaandeweg veranderd…. Lag dat dan aan mij of was het iets in mijn omgeving wat het gevoel veranderde. In ieder geval is het geluk veranderd in iets anders.

Hoe dit komt heeft te maken met hoe je denkt. Door patronen te doorzien en jezelf beter te leren kennen in hoe je met jezelf communiceert ontdek je dat gevoel iets is wat kan veranderen. Een voorbeeld is het gevoel van zelfvertrouwen; dit kan groeien of afnemen. Je kunt zelfvertrouwen verliezen door dat je minder positief over jezelf bent gaan denken. Deze denkpatronen kunnen ook andersom werken, je krijgt meer zelfvertrouwen als jij positiever over jezelf gaat denken.

Wat denk je, zou dit ook voor geluk gelden? Ga eens nadenken over waar je een poos geleden heel gelukkig mee was. Bedenk je eens wat er nu veranderd is, je zult zien dat het de gedachte is die een verandering heeft ondergaan.

Noem eens iets waar jij nu gelukkig mee bent in een reactie.

Geef een reactie