Nieuws

Doe niet zo brutaal!

Omgaan met brutale mensen is de laatste tijd meer een topic dan ooit te voren

Hoe komt dit nu eigenlijk dat je steeds vaker brutale mensen tegenkomt? Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. Er wonen meer mensen op de vierkante kilometer dan 20 jaar geleden in Nederland, men ziet elkaar steeds minder als bekenden en de sociale controle neemt af.
  2. De samenleving is meer individualistisch geworden, alles is veel meer afgestemd op onszelf. Alles lijkt aangepast te kunnen worden.

Maar dan is het zover! Er staat weer eens iemand tegenover je die uiterst brutaal tegen je doet.

Is dat zo? Door welke bril kijk jij? Vast door je eigen bril….
Wat nu als je de bril van de ander opzet? Wat merk je dan op? Wat is er dan anders?
Is het een zwak moment van diegene? Kon diegene het moment even niet aan?
Ach, jij bent vast ooit ook wel eens brutaal geweest lijkt me. Eigenlijk kent iedereen die momenten wel. Een beetje empathie doet dan wonderen. Dat kan alleen als jij jezelf verplaatst in de ander.

 

Er zijn 4 soorten reacties, of zoals een beroemde psycholoog dr. Michael Cunningham het noemt: sociale allergieën.

  1. Onaangename gewoontes; niet persoonlijk, onbewust. Het is dan al genoeg om iemand even bewust van zijn actie te maken. Een voorbeeld is het tikken op een tafel, even is dat prima maar na 10 minuten wordt het wat vervelend.
  2. Egocentrische acties; persoonlijk, onbewust. Geef op een rustige manier aan wat jou grenzen zijn en de ander zijn gedrag. Een voorbeeld is dat iemand je te lang van je werk af houdt. Ik had maar een minuutje en ik moet nu echt wel weer verder. We praten later wel weer.
  3. Normoverschrijding; niet persoonlijk, bewust. Hier heeft het gedrag en/of de reactie veel meer effect op de omgeving. Denk hierbij aan het bellen in de auto terwijl diegene autorijdt. Ook hier is bewustwording weer belangrijk. Blijf vooral heel rustig.
  4. Rechtstreekse belediging; persoonlijk, bewust. De regelrechte belediging! Blijf beleefder dan beleefd, waarom? Omdat beleefdheid, beleefdheid opwekt. Gedrag is aanstekelijk en ergens zijn we nog steeds een soort kuddedieren. Bepaald gedrag levert nu eenmaal hetzelfde gedrag op.

Eigenlijk is de boodschap om zelf rustig en beleefd te blijven. Jij bent dan altijd de betere partij, het is je sterkste wapen in deze strijd. Al snap ik wel dat het soms knap vervelend is en het geduld uit je tenen moet komen.
Stel jezelf eens voor dat als steeds meer mensen besluiten om dit te doen, hoe zal dan je omgeving veranderen?

En? Wat is het antwoord?

Geef een reactie